UPOZORNĚNÍ NA MOŽNÝ VÝSKYT ALERGENŮ V POKRMECH
Od 13. 12. 2014 nám vznikla povinnost oznamovat zákazníkům možný výskyt alergenů v pokrmech, které připravujeme z dodaných surovin. Bližší informace u každého daného jídla zda a jaké alergeny má, Vám sdělí obsluha.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
U P O Z O R N Ě N Í
Restaurace je povinna písemně oznámit, že ve vyrobeném pokrmu jsou některé z výše uvedených alergenních složek a toto oznámení má pouze funkci informační. Není možné se při výrobě velkého počtu jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý zákazník uhlídat sám. V případě, že někdo má s těmito alergeny zdravotní problém prosím o nahlášení u obsluhy, abychom mohli předejít zdravotním problémům.
Případné dotazy rádi zodpovíme na tel.: 722 946 698 nebo e-mailu: pavlapiat@seznam.cz